Camping di Gunung Pancar, Bogor Indonesia

Salam, Hai. Pa khabar semua..moga kalian baik2 aja. (mood Indonesia lagi)  haha! Ni nak sambung balik kisah trip ke Indonesia. Jangan lupa baca entri sebelum ni. Gua nak cerita pasal tempat kami bermalam di TAMAN WISATA ALAM GUNUNG PANCAR yang terletak di Bogor Indonesia. Ok kat Gunung Pancar ni ada baaaaaaanyak pokok pine atau orang sana kata pinus. So memang cantik lah view dia! Gugel lah sendiri.

Kawasan ni memang kawasan untuk orang berkemping. Memang terjagalah tempat ni sebab masuk pun kena bayar tak ingat berapa. Lepas tu kat sini ada disediakn banyak khemah yang memang dah siap pasang tinggal ko nak melabuhkan bontot je. Besor pulak tu khemahnye. Toilet pun ada sebab sungai dia jauh sikit dari sini.  Haha tak mencabar pulak kan bile ada semua tu. Tapi apa barang tidur pakai khemah diorang. Kami bawak khemah sendiri kot! Haha gigih! Pastu kami bukan nak tidur dalam khemah pon sebenarnye. Apalah guna borong hammock banyak2 semalam?? Heehheeeehhe.

So kami sampai kat gunung tu pun dah tengah malam. Dalam pukul 1 pagi camtu. Confirm lah naik kereta sampai atas takkan nak hiking jugak kot! Kihkihkih kesian pakcik grabcar yang bawak kami tu mesti dia menyesal tak pasal kena hantar sampai atas gunung. Kebetulan malam tu memang takde orang yang berkemping kat situ. Sunyi gile. Kami pun pasang la khemah dan hammock (hammock bau kedai siot). Lepas tu mandi, makan, lepak minum kopi jap (kopi delivery) dan tidurrr berbumbungkan pohon pinusss!! Aaahhh asiiikkk!

DCIM101GOPROGOPR1608.
view subuh
DCIM101GOPROGOPR1637.
view after sunrise. masih tidurrrr
DCIM101GOPROG0491708.
view sunrise. kah3! (muka tak mandi)

Subuh tu gua bangun. Amboi tengok yang lain terbongkang lagi kesejukkan. Kesian! Gua grab camera and srraap2 la gambar view pepagi kat situ. Menantikan sunrise di celahan pohon. Sampailah yang lain pun bangkit.

DCIM101GOPROG0531777.
hammock bertingkek dan kopi panas
DCIM101GOPROGOPR1791.
pulang yuk!
DCIM101GOPROG0541801.
srraapp bersama anak-anak gunung
DCIM101GOPROG0601862.
acah acah happy
DCIM101GOPROG0551822.
pohon pinus
9
byebye gunung pancar

Memang santai habis lah lepak sini. Kalau hiking pun tak extream sangat. Tapi memang best lah  jugak tempat ni kalau nak fotoshoot. So next destinasi kita nak pergi mana pulak ya? Tunggu next entri lah! Malas pulak nak sambung lagi.  Adios!

Advertisements

2 thoughts on “Camping di Gunung Pancar, Bogor Indonesia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s